Hólyaggyulladás

Az a bizonyos égő érzés…

Azok a nők, akik már nem először szenvednek tőle, rögtön felismerik a hólyaghurut tüneteit: sűrű vizelés, vizelés közben égő, fájdalmas érzés. Na, már megint egy húgyhólyaggyulladás! Mivel a szervezet legyengült immunrendszere és a meghűlés egyaránt szerepelhet az okok között, a hólyaggyulladás rendszerint a lehető legalkalmatlanabb időkben szokott fellépni. A hólyaghurut lelki okai például a nagy stresszre, a munkahelyi összegyűlt tennivalókra vezethetők vissza. Vagy amikor éppen a szabadságunkat töltjük.

Becslések szerint minden ötödik nő életében legalább egyszer hólyaggyulladást kap. A nők egynegyede évente többször is megkapja a betegséget, ilyen esetekben már krónikus gyulladásról beszélhetünk. A gyakori hólyaggyulladás a hólyaggyengeség kialakulását is okozhatja.

Hólyaggyulladás – tünetek

A hólyaggyulladás (cystitis acuta) tünetei:

  • hólyagfájdalom vagy égő érzés vizelés közben,
  • sűrű vizelési inger,
  • alhasi fájdalom,
  • zavaros vizelet,
  • gennyes vizelet,
  • véres vizelet.

A húgyhólyaggyulladás tünetei nem feltétlenül jelentkeznek egyszerre.

Hogyan alakul ki a hólyaggyulladás?

A hólyaggyulladást (cystitis acuta-t) rendszerint baktériumfertőzés okozza. A kórokozók a húgycsövön keresztül kerülnek a szervezetbe, és elszaporodnak a húgyhólyagban. Egyéb betegségek vagy stressztényezők is elősegíthetik a fertőződést. A nőknél jóval gyakoribb a betegség, ennek az oka főleg az, hogy a nők húgycsöve a férfiakénál jóval rövidebb, így a baktériumok könnyebben juthatnak a hólyagba.

holyaggyulladas
Vannak, akiknél fokozott a húgyúti fertőzések kockázata:

  • húgyúti kövesség, vesekő esetén, jóindulatú prosztatamegnagyobbodásban vagy anyagcsere-betegségekben (pl. cukorbetegségben vagy köszvényben) szenvedőknél;
  • idősebbeknél, akik többnyire nem isznak elég folyadékot;
  • olyanoknál, akiknek az immunrendszere nem működik megfelelően.

A gyulladt húgyhólyag kezelése

Az enyhébb hólyaggyulladást otthon is könnyen kezelhetjük. Igyunk sok folyadékot, hogy „kimossuk” a kórokozókat, ez máris nagy lépés a cystitis acuta leküzdésében. Az aranyvessző (Solidago) kivonatából készülő növényi alapú gyógyszerkészítmények szintén segítik a gyógyulást. Melegvizes palack, meleg ülőfürdő vagy meleg, nedves borogatás az érzékeny területen enyhítheti a panaszokat, mivel a húgyhólyagot körülvevő izomzat ellazításával tompul, múlik a hólyagfájdalom. Ha vér jelenik meg a vizeletben, mindig forduljon orvoshoz! A baktériumos fertőzés egyszerű laboratóriumi vizsgálattal kimutatható, ennek alapján pedig elindulhat a megfelelő kezelés.

A hólyaggyulladás megelőzése

Megelőzhetjük-e a hólyaggyulladást (cystitis acuta-t)? A legtöbb esetben a gyulladást baktériumok okozzák, amelyek a húgyutakon keresztül jutnak be a szervezetbe. Ezért állítjuk, hogy a megelőzés legjobb módszere az, ha sok folyadékot iszunk: az ennek nyomán ürülő vizelet az esetleg jelen lévő kórokozókat is eltávolítja. A húgyúti fertőzések elleni védekezés leghatékonyabb fegyvere persze az ép immunrendszer.

Könnyítsen magán rendszeresen!

Ürítse ki a húgyhólyagját rendszeres időközönként és teljesen – ne várjon, amíg már szinte szétreped a hólyagja! Ha így tesz, kevesebb időt hagy a kórokozóknak arra, hogy megtelepedjenek. Azok a nők, akik hajlamosabbak a hólyaggyulladásra, a közösülést követő 15 percen belül ürítsék ki a húgyhólyagukat, így egyszerűen megszabadulhatnak a fertőzést okozó baktériumoktól a vizeletben.

Óvakodjon a felfázástól!

Ne üljön hideg felületekre, és tartsa a lábát melegen. Amint lehet, vegye le magáról a nedves fürdőruhát vagy sportöltözéket.

Egy egyszerű higiéniai szabály

Mindig elölről hátrafelé! Vécéhasználat után mindig a vaginától a végbélnyílás felé törölje fenekét, soha nem fordítva! Ezzel a módszerrel elkerülheti, hogy a bélből a baktériumok a húgycsőbe jussanak.

Védje a húgyhólyagot megfelelő ruházattal!

Az alhas tájékát mindig tartsa melegen! Hordjon pamut alsóneműt, és mossa forró, 60 C°-os vízben, ami elpusztítja a legtöbb baktériumot. A szeméremtest környékének irritálását elkerülendő, ne hordjon túlságosan szoros alsóneműt!

Étkezzen egészségesen!

Gondoskodjék arról, hogy étrendje kiegyensúlyozott legyen! A legjobb a fehérjékben gazdag, változatos étrend. Lehetőleg ne kövesse a kizárólag növényi anyagokat tartalmazó (vegán) étrendet, kerülje a nagyon sós és nagyon fűszeres ételeket. A só és a fűszerek irritálják a húgyhólyagot, és elősegíthetik a hólyaggyulladás kialakulását.

Az UROSTEMOL® készítmények vény nélkül kapható hagyományos növényi hólyaghurutgyógyszerek. Kizárólag a régóta fennálló használaton alapuló, meghatározott javallatokra alkalmazhatóak. A termékek megvásárolhatók a gyógyszertárakban.

UROSTEMOL® – Vásárlás

Az UROSTEMOL® termékek gyógyszertárban kaphatók!

Gyógyszertár