Medencealapi torna

Aktív fellépés a hólyaggyengeséggel szemben.

A medencealapi izmok (gátizomzat) az egyik legfontosabb izomcsoport a női szervezetben. Ezek az izmok hozzájárulnak a nők komfortérzetéhez és a helyes testtartás kialakításához. Azok a nők, akik rendszeresen végeznek intimtorna-gyakorlatokat, sokkal dinamikusabbnak és vonzóbbnak érzik magukat. Az intimtorna segítségével a hólyaggyengeséggel járó problémák, a sűrű vagy sürgető vizelési inger is jelentősen enyhíthetőek. Az intimtorna-gyakorlatok proaktív módon is végezhetők a hólyaggyengeség vagy a stresszinkontinencia megelőzése érdekében. A tanulmányok és a tapasztalatok azt igazolják, hogy az intimtorna a nemi életre is pozitív hatást gyakorol.

A medencealap (az ott található izmok és szövetek összessége) része a húgyhólyagot tartó-, ill. támasztórendszernek, így segít a vizelettartásban is. Nők esetében a medencealapi izomzatnál tónusvesztés léphet fel terhesség, szülés, elhízás vagy nehéz fizikai munka következményeként. Az izomzat renyhesége időnként akaratlan vizeletvesztéshez (szivárgáshoz, csepegéshez) vezethet, és néhány esetben a hólyag süllyedését idézi elő, ami tovább súlyosbítja az inkontinenciát.

Erősítsük testünket!

Az intimtorna-gyakorlatok pontosan erre valók!! Bevált, egyszerű gyakorlatokról van szó, amelyeket bárki otthon is elvégezhet, és a medencealapi izomzat erősítésével elejét veheti az inkontinencia kialakulásának vagy súlyosbodásának. Minden intimtorna-gyakorlat esetében fontos testünk működésének tudatosítása, az erőteljes izommunka és a tudatos ellazítás.

1. gyakorlat

A medencefenék tudatosítása

Üljön egyenesen egy kemény széken, és fedezze fel az „ülőgumóit”. Ezeket könnyű megérezni, ha kemény felületen ülünk. A medencefenék a két ülőgumó között helyezkedik el. Guruljon előre és hátra, valamint jobbra és balra az ülőgumókon, közben kissé forgassa el a medencét is. Felső testét, amennyire csak lehet, tartsa mozdulatlanul.

A medencealapi izmok aktivizálása

Szorítsa össze a testnyílásokat (húgycső, hüvely és végbél), és képzelje azt, hogy ezeket fel- és befelé húzza. Emelje el a medencefenéki izmokat a széktől, igyekezzen a test belsejébe „húzni”, és húzza az ülőgumókat is egymás felé, középre. Tartsa feszesen, ameddig egy beszívott levegővel tudja tartani, majd lazítsa el teljesen.

A medencealapi izmok ellazítása

A feszítés és lazítás legyen egyenletes. Tudatosan lazítsuk el a medencealapi izmokat; ez legalább olyan fontos, mint az összeszorítás/feszítés. Lélegezzen mélyeket be és ki, kilégzéskor teljesen lazítsa el az izmokat. Az ásítás, a sóhajtás és az állkapocs elernyesztése segíthet ebben. A medencealapi tornagyakorlatok végzésekor különösen fontos, hogy jól ellazuljon


2. gyakorlat

A köldök tudatosítása és behúzása

A medencetájék tudatosulása után a következő lépés a medencealapi izmok és a hasizom erősítése. Feküdjön hasra, kezét tegye a homloka alá, a vállakat, nyakat, feneket, lábakat és lábfejeket lazítsa el.

Összpontosítson a légzésre! Figyelje, amint a levegő ki- és beáramlik. Figyelje meg a mellkas, a has és a medence mozgását: hogyan változik a földdel érintkező testfelület be- és kilégzéskor.

Miközben egyenletesen kifújja a levegőt (a legjobb, ha ilyenkor az ajkait kissé szétnyitja), szorítsa össze a testnyílásokat, és aktivizálja a medencefenéki izmokat úgy, hogy befelé és felfelé húzza azokat. Eközben köldökét emelje el a talajtól, és húzza felfelé a hátgerinc irányába. Belégzés közben lazítson el mindent. A gyakorlottabbak több lélegzetvételnyi ideig is tarthatják felhúzva a köldöküket.


3. gyakorlat

Fordított testhelyzetű gyakorlat

A gyakorlat meglévő hólyag- vagy méhsüllyedés esetén ajánlott, mivel ebben a testhelyzetben a szervek visszahúzódnak a hasüregbe, így csökken a medencefenékre háruló nyomás.

Négykézláb támaszkodjon a térdére és a könyökére, a térdet helyezze kb. a csípőkkel egy vonalba, és lélegezzen egyenletesen. Mozgassa a medencét minden irányba.
Ütemesen feszítse meg és lazítsa el a medencefenéki izomzatot:

  • kilégzéskor feszítsen,
  • belégzéskor lazítson.

Az ütemes ki- és belégzés a feszítéssel és lazítással egyidejűleg kellemessé, harmonikussá teszi a tornát. A légzéssel összekapcsolt mozgás masszírozza és gyengén mozgatja a szerveket, ami az emésztést is elősegítheti.


4. gyakorlat

Medenceemelés

Mint az előző, ez is fordított testhelyzetű gyakorlat, de itt a fenék és a comb is erősödik. Feküdjön a hátára, lábát tegye csípőszéles terpeszbe, a talpakat tegye a talajra. Egy puhára fújt, lapos labdát vagy párnát helyezzen a feneke alá. Kilégzés közben aktivizálja a medencefenék izmait, nyomja a sarkát a talajhoz, és kissé emelje meg a medencéjét. Belégzés közben engedje le a medencét a párnára, és lazítsa el az izmait.

Másik változat: amikor felemeli a medencéjét, mozgassa minden irányba, és figyelje az ezzel járó érzést. Lélegezzen egyenletesen!

Néhány lélegzetvételnyi időre emelje fel a medencéjét, utána pedig lassan engedje le. Az izmokat csak akkor lazítsa el, amikor a feneke már ismét a párnán van.


5. gyakorlat

Négykézláb

A gyakorlat erősíti a medencefenék izmait, és kiegyenesíti a törzset. Álljon négykézláb, térdei a csípővel, a karok a vállal egyvonalban; nézzen lefelé, egyenesítse ki és nyújtsa a hátgerincét. Feszítse meg a medencealapi izmokat, majd emelje fel a térdét 1-2 cm-re a talaj fölé, és apró mozdulatokkal mozgassa felfelé és lefelé. Lélegezzen egyenletesen!

Ismételje meg az intimtorna-gyakorlatot olyan gyakran, ahogy fizikai állapota engedi. Ha szükséges, a csukló pihentetéséhez nehezedjen a térdére és a könyökére (mint a 3. gyakorlatnál).

Másik változat: a gyakorlatot úgy is elvégezheti, hogy közben a láb a földön marad.


6. gyakorlat

Egyensúly

Álljon egyenesen, a lábak párhuzamosan, térdét lazítsa el, hátgerincét egyenesítse ki, és húzza ki magát. A gerinc kiegyenesítésével máris aktivizálta a három legfontosabb izomcsoportot: a medencealapi izmokat, a haránt (ferde) hasizmokat és a mély hátizmokat.

Tekintetét szegezze egy pontra maga előtt, a testsúlyát helyezze át az egyik lábra, és emelje fel a másik lábát. Maradjon ebben a helyzetben, és tartsa meg az egyensúlyát. Azután a felemelt lábát mozgassa előre-hátra, körkörösen és oldalirányba.

Másik változat: próbálja ki a gyakorlatot instabil felületen (pl. fitneszlabdán, párnán, feltekert matracon vagy hasonlókon). Vigyázzon, nehogy elessen!


7. gyakorlat

Mindennapi lehajolás, emelés

Álljon körülbelül csípőszéles terpeszállásba (a terpesz nagysága a felemelni kívánt tárgy súlyától függően változhat). A hát és a nyak egyenes, a vállait lazítsa el és engedje le, a felemelendő tárgy legyen a lábai között.

Lehajolás: a csípőjét tolja ki hátrafelé, majd hajlítsa be a térdét.

Emelés: húzza a tárgyat közel a testéhez, feszítse meg a medencealapi izmokat, és a lábizmai segítségével egyenesedjen ki. Kiegyenesedés közben fújja ki a levegőt. A mozdulat még hatásosabb, ha közben hangos „hopp!” kiáltással bíztatja magát. A hátgerinc és a nyak emelése közben is maradjon egyenes és nyújtott. Az anatómiai szempontból helyesen végzett lehajolás és emelés óvja a gerincet, a porckorongokat és a medencealapot.

Az intimtorna-gyakorlatok mellett a hólyaggyengeséget a szervezetre kíméletesen ható növényi hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerkészítményekkel is kezelheti. Így támogathatja a húgyhólyag egészségét a lehető legjobban.

UROSTEMOL® femina

Én így teszek az erősebb hólyagért!

Azoknak a nőknek, akik szeretnék húgyhólyagjukat erősíteni.

Bővebben

Az UROSTEMOL® femina vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer. Kizárólag a régóta fennálló használaton alapuló, meghatározott javallatokra alkalmazható. A termék a gyógyszertárakban vásárolható meg.

UROSTEMOL® – Vásárlás

Az UROSTEMOL® termékek gyógyszertárban kaphatók!

Gyógyszertár