Jóindulatú prosztatamegnagyobbodás

A „tipikus férfibaj”

Egészség, jó közérzet, az élet aktív élvezete – a legtöbben erre vágyunk. A sűrű vizelési inger, különösen éjszaka, az erőtlen vizeletsugár és egyéb prosztataproblémák azonban komoly gondokat jelenthetnek, akadályozzák mindennapi tevékenységünket, gátolják a normális életvitelt. Gyérülnek a társasági kapcsolatok, elmaradnak a mozi- és meccslátogatások – végülis az a legbiztosabb, ha nem megyünk sehová.

Prosztatamegnagyobbodás: nem (feltétlenül) a kortól függ!

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása (benignus prosztata hiperplázia – BPH) férfiaknál gyakori és természetes élettani folyamat. Idővel azonban a vele járó panaszok uralni kezdik mindennapjainkat. A prosztatatúltengés már 30 éves kor után megkezdődhet:
bph

A kezdeti, vizelési nehézségekre vonatkozó panaszok egyre gyakoribbak 40 éves kor fölött, 50 fölött pedig már minden második férfit gyötörnek a BPH tipikus tünetei:
sűrű vizelési inger, különösen éjszakánként;

  • gyenge vizeletsugár;
  • csepegés;
  • a beteg a hólyagot vizelés után is teltnek érzi;
  • a vizelet ürítése lassan indul meg.

Attól fogva, hogy a tünetek fellépnek, a vizelés kellemetlen, hosszadalmas műveletté válik. A BPH-panaszok idővel hevesebbé és gyakoribbá válnak. A korai kezeléssel a panaszokat célzottan lehet enyhíteni.

Vajon ezek a tünetek az Ön életminőségére is negatívan hatnak? Töltse ki a tesztet, és megtudja!

1/7

Milyen gyakran volt olyan érzése vizelés után, hogy a hólyagja nem ürült ki teljesen?

2/7

Milyen gyakran fordult elő, hogy az előző vizelést követő két órán belül újra ki kellett mennie?

3/7

Milyen gyakran fordult elő, hogy vizelés közben elállt, majd többször újra indult a vizelete?

4/7

Milyen gyakran érezte úgy, hogy nem tudja a vizelést visszatartani?

5/7

Milyen gyakran volt gyenge a vizeletsugár?

6/7

Milyen gyakran kellett erőlködnie, hogy meginduljon a vizelete?

7/7

Átlagosan milyen gyakran kell éjszaka felkelnie vizelni? A lefekvés és felkelés közötti időszakot vegye figyelembe.

Nincsenek tünetei, vagy azok jelentéktelenek. Úgy tűnik, hogy Önnek nincs kezelendő jóindulatú prosztatamegnagyobbodása. Ha már elmúlt 45 éves, célszerű a tesztet félévenként megismételnie, és évente legalább egy alkalommal megvizsgáltatnia magát szakorvossal.Tünetei mérsékeltek, amelyek a prosztata kezdődő jóindulatú megnagyobbodását jelezhetik. Javasoljuk, hogy rövid időn belül keresse fel orvosát.A teszt alapján megállapítható, hogy súlyos prosztataproblémák jelentkeztek Önnél. Ne várjon, haladéktalanul forduljon orvoshoz, hiszen Önnél szükséges a prosztatavizsgálat!Mi vezet a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH) kialakulásához?

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okait még nem sikerült teljesen feltárni. A prosztata egy mirigy, és tudjuk, hogy a férfi nemi hormon, a tesztoszteron serkenti a mirigyek növekedését. Az egészséges prosztata (dülmirigy) alakja és mérete gesztenyére hasonlít, idővel azonban akár narancs nagyságúra is megnőhet. A mirigy közepén lévő, a húgycsövet körülvevő sejtek kiváltképp gyorsan szaporodnak. Emiatt az eredeti szövetanyag kívülre kerül, a húgycső pedig egyre jobban összenyomódik.

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás fázisai

A prosztatamegnagyobbodás tüneteit súlyosságuktól függően általában három szakaszra osztják.

1. fokozat: Kellemetlen tünetek

Az érintett férfiak ilyenkor sűrű vizelési ingert tapasztalnak, főleg éjszakánként, amit vizelési nehézség és csepegés kísérhet.

2. fokozat: Visszamaradó vizelet

Az első fokozat tünetei sűrűsödnek, felgyűlik a visszamaradó vizelet. Ez azzal az érzéssel jár, hogy vizelés után a húgyhólyag nem ürül ki teljesen.

3. fokozat: Vizeletretenció

Nagy mennyiségű visszamaradó vizelet gyűlik össze a hólyagban, sőt akár a húgyvezetékben és a vesékben is. A felgyűlő nagy mennyiségű vizelet miatt a húgyhólyag túlfeszül, emiatt akaratlan vizeletvesztés fordulhat elő.

Mivel ezek a panaszok az idő előrehaladtával egyre súlyosbodnak, érdemes minél előbb foglalkozni velük. Ha azonban valaki túl sokáig vár, és elmarad pl. a prosztatagyulladás kezelése, előbb-utóbb már csak a kémiai hatóanyagot tartalmazó gyógyszeres kezelés segít, aminek sok esetben kellemetlen mellékhatásai lehetnek.

UROSTEMOL® Men

Enyhíti a gyakori vizelési ingert.

Azoknak a férfiaknak, akik segíteni szeretnék a prosztata és a húgyhólyag egészséges működését.

Bővebben

Az UROSTEMOL® Men vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer. Kizárólag a régóta fennálló használaton alapuló, meghatározott javallatokra alkalmazható. A termék a gyógyszertárakban vásárolható meg.

UROSTEMOL® – Vásárlás

Az UROSTEMOL® termékek gyógyszertárban kaphatók!

Gyógyszertár