A stresszinkontinencia

A nők valamennyi korcsoportját érinti.

Mindig a legrosszabbkor jelentkezik: sportolás, táncolás közben, amikor a gyerkőcökkel a trambulinon ugrálunk, vagy amikor valaki igazán megnevettet minket. Néhány csepp vizelet akaratlanul elcseppen. Rendkívül kellemetlen helyzet, erről senki sem beszél szívesen. Pedig a stresszinkontinencia (hasprés hatására történő vizeletvesztés), amit másképpen hólyaggyengeségnek is szoktak nevezni, valójában a csökkent izomtónus természetes következménye, ugyanis ilyenkor a hólyag nem záródik megbízhatóan. A problémától nők milliói szenvednek világszerte.

Vajon a tünetei már napi tevékenységeire és önbecsülésére is hatással vannak? Töltse ki a tesztet, és megtudja!

1/3

Gyakran kell napközben mosdóba járnia?

Ha naponta 8 alkalomnál nem kell többször kijárnia, az még normális. Ha több folyadékot iszik, az is gyakoribbá és intenzívebbé teheti a vizelési ingert.

2/3

Érez fájdalmas vagy égő érzést vizelés közben?

3/3

Tapasztal-e akaratlan vizeletszivárgást (inkontinenciát)?

Hiperaktív húgyhólyag vizeletszivárgás nélkül

Az érintett nők mintegy egyharmadánál az akaratlan vizeletvesztés kísérő tünet, ugyanakkor a húgyhólyag hiperaktivitása vizeletvesztés nélkül is előfordul.Vizeletszivárgás

Előfordul, hogy bár a húgyhólyag még nincs megtelve, hirtelen erős vizelési ingert érez, amelyen képtelen úrrá lenni? A szokásosnál többször kell vécére járnia, és ilyenkor csak kis mennyiségű vizelet ürül? Van, hogy az erős vizelési ingert akaratlan vizeletvesztés követi?
Ezek az inkontinencia vagy a hiperaktív hólyag tünetei lehetnek.

Azoknál a nőknél, akik többször szültek, túlsúlyosak vagy idősebbek, gyakran előfordul, hogy a medencefenék izmai meggyengülnek. Emiatt stressz esetén a húgyhólyag záróizmai már nem zárnak megfelelően. Önnél is elfordul, hogy már enyhe megerőltetés hatására is – köhögés, nevetés, tüsszentés, lépcsőmászás vagy cipekedés – kisebb mennyiségű vizelet ürül a hólyagjából?
Ezek stresszinkontinenciára vagy a húgyhólyag gyengeségére utalnak.Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzések közül nők esetében a leggyakoribb a húgyhólyaggyulladás. Ilyenkor a vizelést jellegzetes égő, csípő érzés vagy hólyagfájdalom kíséri. A vizelet zavaros lehet, a szaga eltérhet a szokásostól, illetve vér is megjelenhet benne. Mindenképpen forduljon kezelőorvosához, hogy laboratóriumi vizeletvizsgálat segítségével megállapíthassák a tünetek pontos okát!
A vizsgálat egyúttal azt is tisztázhatja, hogy a fájdalmas vizelést nem húgykő vagy húgycsőgyulladás okozza-e.

A stresszinkontinencia különféle okai

A stresszinkontinenciát a nőknél nagyon gyakran a medencealapi izmok, illetve a húgyhólyag izomzatának tónusvesztése okozza. A hólyag záróizma olyan gyenge, hogy képtelen ellenállni a hólyag növekvő nyomásának, illetve a hasprésnek. Ilyenkor akaratlanul is kiürül néhány csepp vizelet a szervezetből.

Terhesség és szülés

 • Fiatal nőknél a hólyaggyengeség leggyakoribb oka a terhesség és a szülés. Szülés után kb. minden harmadik nőnél jelentkezik stresszinkontinencia, hosszabb-rövidebb ideig.

  A terhesség alatt a méhet a medencefenék támasztja meg, és ezzel nagy nyomás nehezedik a medencefenék izmaira. Ennek következtében ezek az izmok és a hólyag záróizmai túlzottan megnyúlhatnak, és néhány esetben emiatt a hólyag záródása nem tökéletes.

 • A menopauza nyomán lecsökkenő ösztrogénszint

  A legfontosabb női nemi hormon, az ösztrogén (tüszőhormon) gondoskodik többek közt arról is, hogy a vér megfelelő mennyiségben jusson el testünk izmaihoz. A menopauza alatt és után az ösztrogénszint lecsökken, így az izmokba – köztük a hólyag és a medencefenék izmaiba – jutó véráram is gyengül.

  Ennek következtében a hólyag záróizmai elvesztik tónusukat, és nem mindig tudnak ellenállni a hólyag nyomásának, mindez pedig stresszinkontinenciához vezet.

 • A kor előrehaladtával bekövetkező természetes ösztrogénhiány

  Kb. 65 éves kor után a női szervezet már nem termel ösztrogént. Az ösztrogén hiánya a nyálkahártyák sorvadásához vezet; a húgyhólyag záróizma meggyengül, és hólyaggyengeség lép fel.

A megoldás kulcsa a megelőzés. Lépjen időben!

A hólyagproblémák nem hirtelen keletkeznek. Fokozatosan alakulnak ki, és az idő előrehaladtával egyre súlyosabbá válnak. Sok nő hosszú ideig nem tesz semmit, mondván, hogy még nem annyira rossz a helyzet. Szinte észrevétlenül szoknak hozzá az állapotukhoz, és szép lassan megbékélnek vele, noha az továbbra is hátráltatja normális életvitelüket.

Cselekedjen időben, és vegye elejét pl. növényi hatóanyagokat tartalmazó gyógytermékek alkalmazásával annak, hogy állapota súlyosbodjék.

UROSTEMOL® femina

Én így teszek az erősebb hólyagért!

Azoknak a nőknek, akik szeretnék húgyhólyagjukat erősíteni.

Bővebben

Az UROSTEMOL® készítmények vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszerek. Kizárólag a régóta fennálló használaton alapuló, meghatározott javallatokra alkalmazhatóak. A termékek a gyógyszertárakban vásárolhatók meg.

UROSTEMOL® – Vásárlás

Az UROSTEMOL® termékek gyógyszertárban kaphatók!

Gyógyszertár