Akaratlan vizeletvesztés (inkontinencia)

Sok nő szenved ettől.

Nagy kihívást jelenthet, ha valakinek hiperaktív hólyaggal kell élnie. Amikor belép egy boltba, részt vesz egy találkozón vagy sportol, mindig ott motoszkál benne a félelem, hogy vajon eljut-e időben az illemhelyre. A várható kellemetlenségtől való rettegés általában arra készteti az érintetteket, hogy leépítsék társasági kapcsolataikat, és lehetőleg minél ritkábban hagyják el az otthonukat. Mindennapossá válik az inkontinenciabetétek használata. És még ha sikerül is e zavaró nehézségekkel megküzdeniük, a hólyaggyengeséggel járó tünetek miatt sokak önbecsülése fokozatosan leromlik.

Az inkontinencia jelentése akaratlan vizeletvesztés. Bár beszélni senki sem szeret róla, a nők szinte valamennyi korcsoportját érinti. A vizelettartási problémák oka a húgyhólyag zavara. A hólyag izomzata összehúzódik, amint kis mennyiségű vizelet gyűlik össze. Ez, az akaratunktól független izomtevékenység idézi elő a vizelet szivárgását.

Vajon a tünetei már életminőségét is befolyásolják? Töltse ki a tesztet, és megtudja!

1/3

Gyakran kell napközben mosdóba járnia?

Ha naponta 8 alkalomnál nem kell többször kijárnia, az még normális. Ha több folyadékot iszik, az is gyakoribbá és intenzívebbé teheti a vizelési ingert.

2/3

Érez fájdalmas vagy égő érzést vizelés közben?

3/3

Tapasztal-e akaratlan vizeletszivárgást (inkontinenciát)?

Hiperaktív húgyhólyag vizeletszivárgás nélkül

Az érintett nők mintegy egyharmadánál az akaratlan vizeletvesztés kísérő tünet, ugyanakkor a húgyhólyag hiperaktivitása vizeletvesztés nélkül is előfordul.Vizeletszivárgás

Előfordul, hogy bár a húgyhólyag még nincs megtelve, hirtelen erős vizelési ingert érez, amelyen képtelen úrrá lenni? A szokásosnál többször kell vécére járnia, és ilyenkor csak kis mennyiségű vizelet ürül? Van, hogy az erős vizelési ingert akaratlan vizeletvesztés követi?
Ezek az inkontinencia vagy a hiperaktív hólyag tünetei lehetnek.

Azoknál a nőknél, akik többször szültek, túlsúlyosak vagy idősebbek, gyakran előfordul, hogy a medencefenék izmai meggyengülnek. Emiatt stressz esetén a húgyhólyag záróizmai már nem zárnak megfelelően. Önnél is elfordul, hogy már enyhe megerőltetés hatására is – köhögés, nevetés, tüsszentés, lépcsőmászás vagy cipekedés – kisebb mennyiségű vizelet ürül a hólyagjából?
Ezek stresszinkontinenciára vagy a húgyhólyag gyengeségére utalnak.Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzések közül nők esetében a leggyakoribb a húgyhólyaggyulladás. Ilyenkor a vizelést jellegzetes égő, csípő érzés vagy hólyagfájdalom kíséri. A vizelet zavaros lehet, a szaga eltérhet a szokásostól, illetve vér is megjelenhet benne. Mindenképpen forduljon kezelőorvosához, hogy laboratóriumi vizeletvizsgálat segítségével megállapíthassák a tünetek pontos okát!
A vizsgálat egyúttal azt is tisztázhatja, hogy a fájdalmas vizelést nem húgykő vagy húgycsőgyulladás okozza-e.

Az akaratlan vizeletvesztés okai

A leggyakoribb okok között a következőket említhetjük:

  • Hormonális változások

A nők életében a menopauza természetes változást jelent, ugyanakkor ez kihat a húgyúti/medencealapi rendszer működésére is. Az ösztrogénszint csökkenése következtében a vizeletkiválasztó rendszerben lévő nyálkahártyák elvékonyodnak és érzékenyebbé válnak. Ezzel nő a valószínűsége a húgyúti fertőzéseknek és más panaszoknak, így pl. a húgyhólyag túlzott érzékenységének (és hiperaktivitásának) is.

  • Pszichés tényezők

A mentális és érzelmi stressz általánosságban is kedvezőtlen hatással van az egészségünkre. Ilyenkor a vizeletkiválasztó szervek funkcionális rendellenességei is gyakrabban jelentkeznek. A pszichés hatások az agy és a húgyhólyag közötti jelátvitelt zavarják. A receptorokat túl sok impulzus éri, ami csaknem üres húgyhólyag esetén is gyakori vizelési ingert vált ki.

  • Gyakori húgyúti fertőzések

A húgyutak fertőzései ugyancsak kiválthatják a hólyag receptorainak túlzott érzékenységét. A visszatérő vagy krónikus húgyhólyaggyulladás a hólyag túlzott érzékenységéhez vezethet, ami később inkontinenciát idézhet elő.

Tegyen lépéseket a húgyhólyag egészségének védelme érdekében

Ha időben lép, jelentősen elősegítheti a hólyag megerősödését. A húgyúti fertőzés kezelése rendkívül fontos. A növényi alapú gyógytermékek alkalmazásával természetes eszközökkel, hatékonyan enyhítheti a hólyagpanaszokat.

UROSTEMOL® femina

Én így teszek az erősebb hólyagért!

Azoknak a nőknek, akik szeretnék húgyhólyagjukat erősíteni.

Bővebben

Az UROSTEMOL® femina vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer. Kizárólag a régóta fennálló használaton alapuló, meghatározott javallatokra alkalmazható. A termék a gyógyszertárakban vásárolható meg.

UROSTEMOL® – Vásárlás

Az UROSTEMOL® termékek gyógyszertárban kaphatók!

Gyógyszertár