Hólyagérzékenység

Titkolózás helyett kezeljük a problémát!

A húgyhólyag hiperaktivitása és a sűrű vizelési inger rendkívül zavaró például vásárláskor, moziban, színházban vagy sportolás közben. Csak az imént volt mosdóban, de a hólyagja ismét félreérthetetlen jeleket küld. És még csak nem is ivott túl sokat!

A panaszok – állandó vizelési inger annak ellenére, hogy a húgyhólyag csak részben telt meg – jellegzetesek a húgyhólyag túlérzékenysége, más szavakkal „idegessége”, hiperaktivitása esetén. A gyakori vécére járás az érintettek mindennapjait, életvitelét zavarja, ráadásul szinte lehetetlenné teszi a nyugodt, pihentető alvást. Az ezzel a problémával küzdő nők korlátozva érzik magukat az élet minden területén: mind a baráti és partnerkapcsolataikban, mind szakmai tevékenységük során.

A panaszok súlyosbodásával a sürgető vizelési inger akaratlan vizeletvesztéshez vezethet; ezt nevezik inkontinenciának. Amit sajnos sokan nem tudnak: már a kezdet kezdetén érdemes a tünetekkel érdemben foglalkozni, mert így megakadályozhatjuk a panaszok romlását.

Vajon a tünetei már napi tevékenységeit, életminőségét is befolyásolják? Töltse ki a tesztet, és megtudja!

1/3

Gyakran kell napközben mosdóba járnia?

Ha naponta 8 alkalomnál nem kell többször kijárnia, az még normális. Ha több folyadékot iszik, az is gyakoribbá és intenzívebbé teheti a vizelési ingert.

2/3

Érez fájdalmas vagy égő érzést vizelés közben?

3/3

Tapasztal-e akaratlan vizeletszivárgást (inkontinenciát)?

Hiperaktív húgyhólyag vizeletszivárgás nélkül

Az érintett nők mintegy egyharmadánál az akaratlan vizeletvesztés kísérő tünet, ugyanakkor a húgyhólyag hiperaktivitása vizeletvesztés nélkül is előfordul.Vizeletszivárgás

Előfordul, hogy bár a húgyhólyag még nincs megtelve, hirtelen erős vizelési ingert érez, amelyen képtelen úrrá lenni? A szokásosnál többször kell vécére járnia, és ilyenkor csak kis mennyiségű vizelet ürül? Van, hogy az erős vizelési ingert akaratlan vizeletvesztés követi?
Ezek az inkontinencia vagy a hiperaktív hólyag tünetei lehetnek.

Azoknál a nőknél, akik többször szültek, túlsúlyosak vagy idősebbek, gyakran előfordul, hogy a medencefenék izmai meggyengülnek. Emiatt stressz esetén a húgyhólyag záróizmai már nem zárnak megfelelően. Önnél is elfordul, hogy már enyhe megerőltetés hatására is – köhögés, nevetés, tüsszentés, lépcsőmászás vagy cipekedés – kisebb mennyiségű vizelet ürül a hólyagjából?
Ezek stresszinkontinenciára vagy a húgyhólyag gyengeségére utalnak.Húgyúti fertőzés

A húgyúti fertőzések közül nők esetében a leggyakoribb a húgyhólyaggyulladás. Ilyenkor a vizelést jellegzetes égő, csípő érzés vagy hólyagfájdalom kíséri. A vizelet zavaros lehet, a szaga eltérhet a szokásostól, illetve vér is megjelenhet benne. Mindenképpen forduljon kezelőorvosához, hogy laboratóriumi vizeletvizsgálat segítségével megállapíthassák a tünetek pontos okát!
A vizsgálat egyúttal azt is tisztázhatja, hogy a fájdalmas vizelést nem húgykő vagy húgycsőgyulladás okozza-e.

A húgyhólyag túlérzékenységének általános okai

A hólyag túlérzékenységét (hiperaktivitását) a hólyag izomzatának fokozott érzékenysége okozza. Az izomreceptorok túlzottan aktivizálódnak, emiatt a hólyagizomzat összehúzódik, annak ellenére, hogy a hólyag maga szinte teljesen üres. A jelenség akkor is bekövetkezik, ha előzőleg egészen kevés folyadékot fogyasztottunk.hiperaktiv holyag

Az izomreceptorok túlzott érzékenységének számos oka lehet.

  • A terhességgel vagy a menopauzával (változókor) összefüggő hormonális változások

Minden lényeges hormonális változás kihat a húgyhólyag/medencealapi rendszer működésére. A menopauza felborítja a hormonegyensúlyt, aminek következtében a vizeletkiválasztó rendszerben a nyálkahártyák elvékonyodnak és érzékenyebbé válnak. Ez a folyamat kiválthatja a húgyhólyag hiperaktivitását, és teret nyit a húgyúti fertőzéseknek is.

  • Pszichés tényezők, pl. stressz, időhiány, izgalom

A pszichés stressz gyakran megzavarja az idegrendszer és a hólyagizomzat közötti érzékeny kölcsönhatást. Az idegesség, a feszültség vagy a mindennapok gondjaival való küzdelem is kiválthat hólyagpanaszokat.

  • Gyakori húgyúti fertőzések

A visszatérő húgyúti fertőzés folyamatosan irritálja a hólyagot. A kórokozók megtelepednek a húgyhólyagban, és folyamatosan húgyhólyaggyulladást okoznak. A húgyhólyag még a fertőzés legyőzése után is nagyon érzékeny marad, illetve gyakori vizelési ingerben megnyilvánuló funkcionális rendellenesség lép fel.

  • Külső ingerek, pl. nyirkosság, hideg

Meg kell azonban jegyeznünk, hogy számos esetben a funkcionális rendellenességek hátterében nincs patológiás elváltozás.

A hólyagérzékenység nem játék!

Ne vegye félvállról ezeket a panaszokat! Minél előbb kezdje meg a kezelésüket, mert így elejét veheti annak, hogy a tünetek súlyosabbá váljanak. A gyógynövény alapú készítmények jelentősen enyhítik a panaszokat. Alkalmazásuk segít abban, hogy visszanyerje az önbizalmát, és ismét gondtalanul élvezhesse az életet.

UROSTEMOL® femina

Én így teszek az erősebb hólyagért!

Azoknak a nőknek, akik szeretnék húgyhólyagjukat erősíteni.

Bővebben

Az UROSTEMOL® készítmények vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszerek. Kizárólag a régóta fennálló használaton alapuló, meghatározott javallatokra alkalmazhatóak. A termékek a gyógyszertárakban vásárolhatók meg.

UROSTEMOL® – Vásárlás

Az UROSTEMOL® termékek gyógyszertárban kaphatók!

Gyógyszertár